Sjalottløk
Historie
Navnet kommer fra ”echalote”, som er den franske skrivemåten på byen Askalon, -dagens Ashakelon,- beliggende sør i Israel.
Løken var kjent fra 3000 år før Kristus, og ble brakt til Europa av franske korsfarere. De tidlige sortene hadde den egenskapen at de delte seg slik at det ble mange sideløker. De små sideløkene utenpå hovedløken ble tatt vare på og brukt som settemateriale året etter. Her hjemme var løken kjent under krigen av folk som brukte den i sine privathager.
Deretter ble den nærmest glemt her i landet inntil Arne Brimi relanserte denne smaksopplevelsen I TV-programmet ”Gutta på tur” som startet i 1995. Alt i 1996 startet vi en prøveproduksjon av sjalottløk her på Kaaterud Gård i Stange. Og siden har dette vært et produkt i stadig settes pris på i de norske hjem.
Egenskaper
Løken vi produserer i dag er videreavlet på de opprinnelige sortene, men de deler seg ikke så mye. Du vil kunne finne 2 løker innefor et skall av og til, eller at du ser det er anlegg for flere ekstra løk inni når du skjærer den over, men det er ikke på alle.
Fargen på sortene som brukes hos oss er rødbrun, og det kommer mange ganger frem en flott lilla farge mellom løkringene når den deles. De fleste moderne kokker bruker i dag sjalottløken som en naturlig smakstilsetter i sin matlaging. Mange kaller den gourmet-løken, fordi den har mindre syre, er mindre bitter og er mer aromatisk søt og har en mildere smak enn kepaløk.
Den er super som smakstilsetter til sauser, er perfekt som rå i salater og som smakstilsetter til mye forskjellig pålegg på brødet. Løken kan kokes, eller smørdampes, enten hel eller delt. En mesterkokk har engang sagt: Tilberedning av et godt måltid startes alltid med å skrelle en løk!